De kracht van een goed gekozen werkvorm

Bij elke gelegenheid waar mensen samenkomen om een doel te bereiken, een vaardigheid te verbeteren of informatie te delen doen ze dat in een werkvorm. Op de sportclub, bij de muziekvereniging, in de kerk en ook op het werk. Vaak is een werkvorm gepland, in andere situaties ontstaan de werkvorm spontaan.

Sporten met een werkvorm

Een voorbeeld van een zorgvuldig geplande werkvorm is een sporttoernooi. Als je mee doet aan sportwedstrijden ga je automatisch akkoord met de spelregels, de omgangsvormen en de speelschema’s. Binnen die vorm speel je het toernooi. Dat is de werkvorm waarin je samenwerkt aan het behalen van jullie doel: het winnen van het toernooi. Ongetwijfeld hebben jullie met je eigen club ook een werkvorm in de werkvorm bedacht: de spelstrategie die jullie de overwinning gaat brengen.

Als werkplezier belangrijker is

Mijn jongste zoon is verkenner bij de scouting. Daar zijn ze enorm goed in het bedenken en uitvoeren van werkvormen. Elke werkvorm is bedacht om de jongens gefocust te houden op de geplande activiteit en ervoor te zorgen dat ze actief mee doen. Samen een kookplaats bouwen of een vlot, het bespreken van de zomeractiviteit rond het kampvuur of de formele bijeenkomsten waar de nieuwe leden worden geïnstalleerd. Meestal worden de werkvormen losjes toegepast. Het gaat de leiders niet zozeer om het perfecte resultaat, samenwerken met plezier speelt ook een grote rol. Dat werkt bijzonder goed, want al na twee ‘opkomsten’ voelde mijn zoon zich volledig onderdeel van het team.

Het belang van een goed gekozen werkvorm op het werk

Wellicht heb je na het lezen van bovenstaande voorbeelden gedacht aan situaties waarin je zelf deelnemer was aan een geplande werkvorm: tijdens de repetities van de toneelvereniging, de interactie bij de lezing die je zo interessant vond of bij de avondcursus die je volgt. Ik schat de kans klein dat je als eerste dacht aan een situatie op je werk. Waarom?

Wij kennen in het Nederlandse bedrijfsleven een actieve vergadercultuur waar het de gewoonte is om traditionele werkvormen toe te passen. Dat gebeurt meestal ongepland. Denk aan de bila’s zonder agenda, de teammeeting met ‘Wvttk’ en ‘de rondvraag’. De inspiratie houdt meestal op bij de ‘brown paper sessie’ die – ook bij bekende bedrijven – als een creatieve uitspatting wordt ervaren. Een enorm verlies aan potentieel is het gevolg, omdat mensen in vergadertijd niet worden gefaciliteerd om effectief samen te werken. Stel je eens voor dat die samenwerking hard nodig is omdat jullie op het punt staan een belangrijke onderdeel van de bedrijfsvoering uit handen te geven?

Misschien ben jij wel die ICT expert die tijdens de vergadering van het inkoopteam van verveling wegzakt onder de tafel, mails beantwoord op je laptop en af en toe wat roept om zichtbaar te zijn.

Of stel je voor dat dit net jouw projectmeeting is waarin je de druk voelt van de stuurgroep om snel concrete resultaten te bereiken in het sourcingproces. Hoe haal je het maximale uit de teamsessie nu het je is gelukt om de teamleden op korte termijn bij elkaar te krijgen?

Scherp inkopen begint met scherp samenwerken.

Geloof jij ook niet in een ‘one size fits all’ formaat voor elk sourcingvraagstuk? Zet vandaag de eerste stap en plan een GRATIS scherp inkopen scan.

Je kunt mij bellen en Whappen (06 4700 6636) of e-mailen via info(at)profindit.com. Je vindt mij ook op LinkedIn.

ProFindIT is het bedrijf van Sandra Hollander. Ik help bedrijven waardevolle leveranciers te contracteren. Dat doe ik met de focus op scherp inkopen. Ik ben gespecialiseerd in het werken in ICT omgevingen.

Marktconsultatie | Functionele specificatie | Leveranciersselectie | Contractonderhandeling | Evaluatie