Waarom ervaren ICT inkopers schaars zijn

Een inkoper was iemand die de laatste duiten van de prijs afsnoepte

Het is nog niet zo lang geleden dat inkoop als afdeling in de kelder haar werk deed. Een inkoper was iemand die de laatste duiten van de prijs afsnoepte en die het contract voor je rondmaakte.  Het was duidelijk: inkopen gaat om geld.

Het is ook nog niet zo lang geleden dat het belangrijkste ICT middel je computer op je bureau was, met software erop en aangesloten op een bedrijfsnetwerk. Het was duidelijk wat ICT was en wat niet.

Voor zowel het inkoopvak als ICT is het gewicht de afgelopen twee decennia verschoven van ‘iets dat je erbij doet’ naar ‘ kritisch voor de bedrijfsvoering’. In 2009 houdt Gerco Rietveld met zijn boek Inkoop een nieuw paradigma een noodzakelijk pleidooi voor de inkoopfunctie als onderdeel van de bedrijfsketen. Immers, met wat je inkoopt realiseer je de dienst of het product waar jouw bedrijf het bestaansrecht aan ontleent.  Het boek is in 2010 verkozen als managementboek van het jaar. Het juryrapport zegt: “De keuze voor het winnende boek is ingegeven door de relatieve nieuwheid van het thema…”.

We zijn op het punt gekomen dat elk bedrijf afhankelijk is van ICT voor het realiseren van haar bedrijfsdoelstellingen

Mijn persoonlijk ervaring is dat  het belang van inkoop vanuit de business steeds meer wordt erkend. Dat geldt in ieder geval voor inkoop van ICT. Dat heeft ook te maken met een enorme groei aan bedrijfskritische functies die door ICT wordt ingevuld of ondersteund. Belangrijke recente ontwikkelingen zijn het stijgende belang van – de analyse van – data en de groeiende meerwaarde van connectiviteit tussen ICT functies. Termen als Big data, Data analytics  en Internet of Things (IoT) zijn inmiddels mainstream in ICT. We zijn op het punt gekomen dat elk bedrijf afhankelijk is van de beschikbaarheid en goede werking van ICT  voor het realiseren van haar bedrijfsdoelstellingen.

De wereld van ICT is weids, veranderlijk en veelbelovend, maar voornamelijk ondoorzichtig

Terug naar de titel van deze blog. Is het opmerkelijk dat ervaren ICT inkopers schaars zijn? Nee, natuurlijk niet. De inkoopfunctie worstelt nog steeds met het volwassen worden en de wereld van ICT is weids, veranderlijk en veelbelovend, maar voornamelijk ondoorzichtig. Het is geen vakgebied dat je met een inkooptraject of twee onder de knie krijgt. Heb jij een ervaren ICT inkoper in je team? Vertroetelen en vasthouden is het devies, ze zijn schaars.

Dit is een blog van Sandra Hollander. Je kunt mij bellen en Whappen (06 4700 6636) of e-mailen via info(at)profindit.com. Je vindt mij ook op LinkedIn.

ProFindIT is het bedrijf van Sandra Hollander. Ik help bedrijven waardevolle leveranciers contracteren. Dat doe ik door het organiseren van scherp inkopen. Ik ben gespecialiseerd in het werken in ICT omgevingen.

Marktconsultatie | Functionele specificatie | Leveranciersselectie | Contractonderhandeling | Evaluatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *